Sedmé výročí Data Force

Zbyněk Chmela
24. 05. 2021
Data Force

Před sedmi lety založili novou IT firmu a plni nadšení a vizí jsme začali pracovat s prvními klienty. Od té doby rosteme, a to především díky našim zákazníkům. Poslední rok byl pro nás turbulentní a zatím se zdá, že takový bude i ten letošní.

Společnost Data Force, s.r.o. vznikla 5. května 2014. Tehdy jsme měli hodně přání, ale realita nakonec předčila veškerá očekávání. Měli jsme plné ruce práce se zakázkami, řízením náročných projektů i s rozvojem firmy a sedm let nám uteklo rychle.

V posledním období byl růst tak překotný, že jsme na začátku letošního roku založili holdingovou společnost DF Group s.r.o., pod níž spadají naše tři společnosti s ručením omezením (Data Force, DF Works a DF Cloud). Tento zásadní krok nám pomohl zefektivnit organizační strukturu a získat ještě více času pro naše zákazníky.

Současně jsme v lednu 2021 úspěšně otevřeli novou pobočku DF Works, s.r.o. v Roudnici nad Labem. Rozhodli jsme se tak proto, abychom zkrátili dojezdovou vzdálenost pro našich osm kolegů a zároveň mohli našim klientům nabídnout nové služby, především v oblasti open source řešení.

Letos rovněž připravujeme změnu firemní identity spolu s novou grafikou a budeme registrovat značku Data Force, která se stala synonymem kvalitních IT služeb.

Noví kolegové i nové znalosti

Stejně jako ostatní společnosti, i nás poznamenala koronavirová krize. Na rozdíl od některých jiných segmentů ale naše odvětví rostlo, a tak jsme otevřeli nové pozice a hledali nové kolegy. „Zaznamenali jsme nárůst jak v lidských zdrojích, tedy v počtu kmenových zaměstnanců, tak v obratu, který dosáhl objemu 160 milionů korun ročně,“ říká Vlastimil Srna, jednatel společnosti Data Force. Tým jsme rozšiřovali s ohledem na nové projekty, některé z nich si vyžádaly nové specifické znalosti. V loňském roce po propuknutí pandemie tak přibyli do týmu čtyři noví spolupracovníci, kteří se věnují hlavně open source řešení značky RedHat.

Čas jsme si samozřejmě našli i na recertifikaci klíčových technologií a ovládli jsme nové dovednosti, jako je VMware HCX/NSX, vSAN, vRealize, DellEMC PowerMAX a mnoho dalších. V rámci rozšíření kompetencí RedHat jsme se stali RedHat Advanced Solution partnerem.

Posílili jsme spolupráci se společností Dell a dostali jsme se do neprestižnější skupiny obchodních partnerů – pyšníme se titulem Dell Technologies Titanium Partner. „Je to pro nás čest. Jednou z podmínek, kterou jsme museli splnit, byl obrat v nákupních cenách u Dell za nejméně 8 milionů dolarů. Dalším kritériem je silný a perfektně vyškolený technický tým. I ten máme,“ dodává Vlastimil Srna.

Středobodem naší práce je zákazník

Aktuálně se staráme o více než 60 SLA kontraktů a svým zákazníkům poskytujeme širokou škálu služeb v různém rozsahu; od základní úrovně, kdy monitoring a servis zajišťujeme jen v pracovní dny až po plný servis 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. „Na prvním místě je pro nás spokojený zákazník, a proto již sedm let maximálně vycházíme vstříc potřebám a požadavkům každého našeho klienta. Jen takto nám naše práce dává smysl. Služby neustále vylepšujeme. Nyní například zdokonalujeme interní systémy pro dohled a správu požadavků našich zákazníků,“ vysvětluje Vlastimil Srna.

V uplynulém období jsme realizovali velké množství projektů, kde byla hlavním stavebním kamenem dodávka řešení Enterprise storage DellEMC PowerMAX, a to především do finančního sektoru. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo uzavřít velmi pěknou zakázku ‑ svého druhu jednu z největších v Evropě ‑ na dodávku řešení DellEMC VxRail. Konkrétně jde o dodávku desítek kusů těchto zařízení, včetně zajištění vysoké dostupnosti dat a on-line migračních prací pomocí technologie VMware HCX/NSX.

Když se ohlédneme za událostmi a projekty posledních měsíců, potažmo let, vidíme, že naše společnost roste. To by nebylo možné bez našich skvělých zákazníků, kteří opakovaně využívají naše služby a oceňují naše silné partnerství, prohlubující se know-how a schopnost řídit komplexní projekty. Klíčoví jsou pro nás pochopitelně lidé, v pravém slova smyslu profesionálové, kteří tvoří silný tým.

Pro nás jakožto pro IT firmu je v této době nejdůležitější jít s trendy a být dobrým partnerem našim zákazníkům. Úspěšnou firmu dělají objednávky přetvořené ve zdárné projekty. Samozřejmě by to nešlo bez vzdělaného týmu, bez našich zaměstnanců. Proto bych rád poděkoval jak našim zákazníkům, tak kolegům, kteří pracují s velkým nasazením i v této nelehké době. Společně tak vytváříme podmínky pro další udržitelný rozvoj. Čeká nás toho ještě mnoho, měníme se, rozšiřujeme se. Zároveň chceme zachovat jednoduché procesy, zůstat pružní a soustředit se na kvalitu služeb a na naše zákazníky,“ uzavírá Vlastimil Srna.