Na pole do Hong Kongu, aneb cesta tam a zase zpátky

Jiří Král
22. 07. 2016
Nezařazené

Zápisky z pracovní cesty do jedné z největších metropolí světového obchodu – Hong Kongu.

„Letní Hong Kong je dusné, vlhké a fascinující místo, které voní, místy velmi intenzivně, dálkou, exotickou kuchyní a neuvěřitelnou nabídkou darů moře, které možná nemusely být na slunci tak dlouho.

Přílet na jedno z nejmodernějších letišť světa a krátká cesta pohodlným klimatizovaným expresem do centra vás nestihnou připravit na náraz, který čeká za tenkými skleněnými dveřmi vaší výstupní stanice. Hong Kong vás nejprve přidusí horkem, ohluší všudypřítomnou dopravou, podlije nezničitelnou vrstvičkou lepkavého potu a pak vás začne pomalu a nelítostně opékat na subtropickém slunci.

Ještě než se sami sebe poprvé stihnete zeptat: „Proč zrovna já?“, vás to pulsující mnohapatrové mraveniště pohltí, stanete se jedním z miliónů posouvajících se za svým cílem po úzkých uličkách a chodníčcích, které evropanům připadají snad až příliš titěrné, ale jako zázrakem se v nich najde dost místa pro tržiště či stánky s nudlemi a opečeným čímkoliv.

Když vás konečně začne bolet za krkem z věčného zírání na špičky mrakodrapů, které se ztrácejí kdesi nad vámi a vrátíte se pohledem na neskutečně uklizené chodníky centrálního ostrova, začnete hledat způsob, jak překonat nástrahy místní dopravy. Obvykle výrazně pomáhá konverzační znalost kantonské čínštiny nebo notná dávka štěstí a pantomimická průprava na AMU.

Když konečně dojedete (zcela zmrzlí, protože taxi je klimatizované a představa luxusu je v těchto končinách přímo úměrná chladu) do datového centra, abyste zjistili, že je všechno jinak, než vám řekli. Tedy, oni vám něco říkají, ale vy jim nerozumíte (já si tu čínštinu vážně měl na škole dát, alespoň nepovinně), hlavně, že se na sebe navzájem všichni usmíváte.

Správná chvíle na „Proč zrovna já?“ podruhé. Ještě, že notebook mám svůj a prostředí zákazníkovy infrastruktury celosvětově používá angličtinu.
 
Implementace nakonec proběhla hladce, aniž bych musel zaklít jediný čínský znak a zákazníkova geograficky disperzní, vysoce odolná infrastruktura datového centra tak posílila o další klíčový prvek – výkonné a spolehlivé diskové pole EMC VNX2 s maximální úrovní vysoké dostupnosti a spolehlivosti. Jako jeden z členů špičkové rodiny diskových úložišť EMC představují disková pole VNX2 ověřenou platformu pro ukládání dat a to se počítá i v Hong Kongu.
 
O zákazníkovo pole je řádně postaráno, po úspěšné vykonané práci je však třeba dořešit poslední drobný detail – co budete jíst?

Nadšenci a dobrodružnější povahy (mezi které se autor příspěvku troufale počítá) pohrdnou bezpečím honosných restaurací na hlavních třídách, kde jsou v menu i fotografie jídel a vyrazí do malých uliček, které jsou plné jídelen a stánků s lákavými jídelními lístky (Pouze čínsky? A vás to ještě překvapuje?) a nabídkou jídel, která lze popsat snad jen jako pravděpodobně uvařené „ještěpředchvilkoutobylonaživuanechcitovědět“ případně dozlatova orestované „óbožedejaťsetoveměneprobere“ zalité místní specialitou – pálivou omáčkou XO. Když to vše přečkáte ve zdraví a stojíte o několik dní později rozespalí v deštivém chladném ránu před letištní halou na Ruzyni a kolegové vás vítají jako po návratu z dovolené novými pracovními výzvami, zjistíte, že se vám po tom všem zmatku, vedru a kolotoči barev a vůní možná i tak trochu stýská.“

© Data Force – Jiří Král